tisdag 17 april 2012

Vanföreställningar eller bara ovanliga åsikter

Vad går gränsen mellan vanföreställningar och ovanliga åsikter? Sten Levander menar att Breivik lider av vanföreställningar och en diagnos som heter temporal lobe epilepsy. Andra som Ulf Åsgård som är expert på gärningsmannaprofiler menar, bl a i ett radioinslag i P1 den 17 april 2012, att Brevik (bara) har ovanliga åsikter.


Det har gjorts två undersökningar av Breivik. Den första kom fram till att Breivik är (eller var vid dådet) sjuk (lider av schizofreni och/eller vanföreställningar). Den andra undersökningen kom fram till att han inte är (eller var vid dådet) sjuk (utan "bara" har ovanliga åsikter) .

Per Eliasson, mentalskötare skriver den 10 jan 2012 i BLT:
Psykologerna [i andra studien] säger också att Breivik inte är sjuk. Men de kan inte ha några kunskaper om vad paranoid schizofreni innebär. I en amerikansk psykiatrisk handbok från 1974 heter det att den paranoida vanföreställningen kan vara väldigt välorganiserad. Utifrån kunskaper hämtade från skolmedicinska läroböcker har Breivik bevisat hur farlig obehandlad schizofreni kan vara.
Klart att fallet Breivik är ett specialfall. Men det måste vara intressant att veta, generellt, vad gränsen går mellan vanföreställningar och ovanliga åsikter?

1 kommentar:

  1. Ja, du har rätt i att det är tankar som passar en filosof -amatör eller icke. Det är där man hamnar när en företeelse är så ovanlig att det inte finns tydliga naturvetenskapliga(medicinska fack att placera det i. Alltså i området som kallas psevdovetenskap/New Age/ filosofi. På samma sätt som de anger att det är fråga om att tolka bortom det vanliga, kan det dessutom vara början på att tolka något nytt - en ny vetenskaplig företeelse. Att sätta en diagnos på honom för att vi behöver det för att för oss själva, kunna legitimera det han står för (att han har en diagnos och alltså är sjuk)är mänskligt men naivt och innebär att vi tar avstånd och väljer att inte försöka tolka det som visas med ett öppet sinne. Därmed missar vi möjligheten att få nya insikter.

    SvaraRadera